Dido & Aeneas – kleine opera van Purcell

Dido & Aeneas – 7 juli – 16:00 en 21:00 – Tobacco Theater – Nes 75 – Amsterdam – entree 20,-

Liefde en lotsbestemming in de oudheid, barokmuziek, en de onvermijdelijke kwetsbaarheid van degene die zich overgeeft aan de liefde. Henry Purcells Dido and Aeneas vertelt het verhaal van de allesverzengende maar noodlottige liefde tussen Dido en Aeneas. Koor De Stemming speelt op 7 juli twee keer deze kleine opera, bijgestaan door diverse solisten. Willem de Vries speelt mee als Aeneas, Machteld Vennevertloo is Dido en Iris de Koomen vertolkt de rol van Belinda. De overige cast bestaat uit: Asa Olsson (heks), Anne-Marieke Evers (tweede vrouw), Jet van Helbergen (1e heks), Maaike Bakker (2e heks) en Victor Lacken (matroos). Het orkest wordt gevormd door oud-leden van verschillende studentenorkesten, die voor deze gelegenheid bij elkaar komen.

Bij aankomst van Aeneas in Carthago ontpopt de intens verdrietige nachtvlinder Dido zich – ze geeft zich over aan de liefde. Als Aeneas haar uiteindelijk  toch weer verlaat, omdat een als Mercurius verklede heks hem eraan herinnert dat hij Rome moet gaan stichten, kruipt ze terug in haar cocon. Het koor neemt in deze voorstelling steeds wisselende gedaanten aan, bijvoorbeeld van het gevolg van een van de geliefden, van valse roedel boze heksen en tovenaars, maar ook van dronken zeelieden en observerende rei.

Koor De Stemming wil klassieke muziek, zelfs een opera, laten klinken op plaatsen waar die niet vanzelfsprekend ten gehore wordt gebracht. Het nieuwe Tobacco Theater aan de Nes maakt dat in een industrieel, modern, maar sprookjesachtig decor een wereld wordt opgeroepen van liefde en razernij, van heksengekonkel en zeemansgelal. Nachtvlinders vliegen voorbij.

Een voorstelling over de kracht van liefde en muziek.

7 juli 2012 / Tobacco Theater, Nes 75, Amsterdam
16:00 en 21:00 uur
Koor De Stemming & gelegenheidsorkest
Dirigent Joost Schouten

Dido – Machteld Vennervertloo
Aeneas – Willem de Vries
Belinda – Iris de Koomen
Tweede dame – Anne-Marieke Evers
Heks – Asa Olssen
Eerste heks – Jet van Helbergen
Tweede heks – Maaike Bakker
Matroos – Victor Lacken
Dans – Dido Mirck
Regie – Boele Weemhoff

Kaarten reserveren (à 20 euro, vriendenprijs 17,50) kan op deze pagina. Contant betalen aan de deur. Kassa steeds een uur voor aanvang open.